تجهیزات حفاظتی نیروگاه خورشیدی
در ویدیو بالا نحوه نصب سرچ استر قرار داده شده است .
برای حفاظت سیستم خورشیدی در برابر اضافه ولتاژ صاعقه یا سوییچینگ از سرچ ارستر(برق گیر)استفاده می شود.
فیوزها از اضافه جریان ها واتصالی ها حفاظت می کند.
کلید های اتوماتیک هم برای حفاظت در برابر اضافه جریان هستند وهم وظیفه قطع و وصل مدار را بر عهده دارند.
آشنایی با سرج ارستر در نیروگاه خورشیدی
سرج ارستر ( Surge Arrester ) یا محافظ سرج ( Surge Protector ) المان حفاظتی برای جلوگیری از آسیب های احتمالی ناشی از رعد و برق در نیروگاه های خورشیدی است. در برخی از منابع زبان اصلی به این تجهیزات Surge Protection Device به اختصار SPD نیز گفته می شود که در اصل نام خانواده تجهیزات حفاظت از سرج در سیستم های الکتریکی است. به طور کلی منظور از کلمه Surge افزایش لحظه ای و گاهی اوقات ناگهانی ولتاژ در خط است که سرج ارستر از تجهیزات الکتریکی در این لحظه حفاظت می کند.
سرج ارستر ها از یک سمت به خط و از سمت دیگر به زمین متصل می شوند و در صورتی که اضافه ولتاژ بر روی خط احساس شود، خط را به زمین متصل می کند تا جریان لحظه ای ناشی از سرج، به زمین منتقل شود و در این میان هیچ آسیبی به تجهیزات الکتریکی موجود در خط وارد نمی شود.
اضافه ولتاژ یا همان سرج ممکنه است از هر منبعی بر روی خط اعمال شود که به طور معمول در نیروگاه های خورشیدی، اضافه ولتاژ ناشی از رعد و برق و صاعقه است. با قرار دادن یک یا دو سرج ارستر جریان مستقیم DC بر روی هر استرینگ بین آرایه پنل ها و اینورتر و قرار دادن یک سرج ارستر AC بعد از اینورتر می توان از تمامی آسیب های احتمالی در نیروگاه خورشیدی جلوگیری نمود. همچنین برای نیروگاه هایی که در ارتفاعات احداث می شوند، استفاده از میله برق گیر ( Lightning Rod ) نیز توصیه می شود.
سرج ارستر ها دارای کلاس های متفاوتی به صورت زیر هستند :
- سرج ارستر های کلاس B یا کلاس ۱
- سرج ارستر های کلاس C یا کلاس ۲
- سرج ارستر های کلاس B+C یا کلاس ۳
- سرج ارستر های کلاس D
سرج ارستر کلاس B
این سرج ارستر ها اولویت اول حفاظت از نیروگاه های خورشیدی در مقابل صاعقه هستند و به طور معمول در سیستم های حفاظت از صاعقه و در کنار برق گیر ها مورد استفاده قرار می گیرند. در محیط های شهری که درصد ریسک صاعقه پایین است و یا نیروگاه های خورشیدی که شامل برق گیر نیستند، الزامی برای استفاده از این کلاس وجود ندارد. از این کلاس بیشتر در نیروگاه هایی استفاده می شود که در ارتفاعات نصب و یا شامل سیستم برق گیر هستند، استفاده می شود.
سرج ارستر کلاس C
اصلی ترین سرج ارستر مورد استفاده در نیروگاه خورشیدی و تابلو AC/DC قبل و بعد از اینورتر متصل به شبکه کلاس C یا کلاس ۲ است. این سرج ارستر قبل از اینورتر به صورت DC و بعد از اینورتر به صورت AC تکفاز یا سه فاز نصب می شود. در برخی موارد که فاصله استرینگ تا اینورتر بیش از ۱۰ متر است، بر روی هر استرینگ ۲ عدد سرج ارستر کلاس C، یکی نزدیک به آرایه پنل ها و دیگری نزدیک اینورتر متصل می شود.
سرج ارستر کلاس B+C
این سرج ارستر از ترکیب دو سرج ارستر کلاس ۱ و ۲ بدست می آید که توصیه می شود در نیروگاه های خورشیدی که از سیستم برق گیر بهره می برند به جای استفاده از دو سرج ارستر کلاس B و کلاس C از یک یا دو سرج ارستر کلاس B+C در ورودی اینورتر استفاده شود. همچنین توصیه می شود از این کلاس در مکان هایی که درصد ریسک صاعقه بالا است و از سیستم برق گیر استفاده نشده است، استفاده شود.
سرج ارستر کلاس D
این سرج ارستر کمترین میزان حفاظت را از تجهیزات الکتریکی دارد و به طور معمول در سیستم های الکتریکی ابعاد بزرگ، در نزدیک ترین موقعیت ممکن به وسیله الکتریکی قرار می گیرد. در بسیاری از موارد سرج ارستر کلاس D به شکل محافظ برق ساخته شده و بر روی آن دو شاخه قرار دارد تا وسایل الکتریکی به راحتی به آن متصل شوند. در نیروگاه خورشیدی به هیچ وجه از این سرج ارستر استفاده نمی شود اما برای تجهیزات مخابراتی و یا تجهیزات کامپیوتری حساس متصل به پکیج برق خورشیدی مستقل از شبکه، به شدت توصیه می شود.
خوشبختانه در دو سال گذشته سازمان انرژی های نو استفاده از سرج ارستر را در تابلو برق AC/DC نیروگاه برق خورشیدی متصل به شبکه اجباری کرده است و در این صورت، نیروگاه های خورشیدی حداقل شامل دو عدد سرج ارستر کلاس C، یکی در تابلو DC و دیگری در تابلو AC هستند.
مطالعات هماهنگی حفاظتی در اتصال به شبکه نیروگاههای خورشیدی
اتصال تولیدات پراکنده به شبکه می تواند باعث به وجود آمدن مشکلات متعددی در زمینة عملکرد نادرست سیستم حفاظتی گردد. در ادامه مطالعات لازم جهت جلوگیری از این مشکلات را مطرح میکنیم.
علاوه بر تعیین نوع تجهیز حفاظتی لازم است مکانهای مختلف بروز خطا در شبکه و همچنین نوع خطا که در مطالعات هماهنگی حفاظتی باید لحاظ گردد نیز مشخص گردد.
– بروز خطا در داخل سایت نیروگاه خورشیدی
-بروز خطا در فیدرهای مجاور محل اتصال نیروگاه خورشیدی
رلهها در جهت معکوس به نحوی تنظیم می شوند که با رلهای که نقش اصلی را دارد و در جهت مستقیم تنظیم شده است، در یک زمان عمل نمایند.
برای تنظیم رله خطای زمین در سمتی که اتصال ترانسفورماتور ستاره زمین شده است (عموما سمت فشار ضعیف) و جریان خطای یک فاز به زمین برای رله قابل رویت است، می توان از شیوه بالا استفاده کرد.منحنی مشخصه عملکرد رلههای اضافه جریان زمان معکوس با استفاده از رابطه کلی زیر توصیف میشود:
برگرفته از کتاب طراحی نیروگاه خورشی صفر تا صد
درباره ابرمهندسی
بنام یزدان اینجانب محمدی هستم 12سال در زمینه برق فعالیت دارم ونسبت به این علم علاقه زیاد دارم وتمایل دارم که تجربیاتم را در خدمت کسانی که به این رشته علاقه مند هستند بگذارم امیدوارم که این آموزشات مفید باشند.....
نوشته های بیشتر از ابرمهندسی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.