انواع نیروگاه خورشیدی

الف)نیروگاه خورشیدی منفصل از شبکه OFF-GRID
ب) نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه ON –GRID
ج) نیروگاه خورشیدی هیبرید Hybrid
علاوه بر سه دسته بندی ، دسته بندی های دیگری نیز می شود.در سیستم های هیبرید، نیروگاه خورشیدی هم برای مصرف داخلی وهم برای تزریق مازاد مصرف به شبکه می تواند استفاده شود که در ایران امکان استفاده هم زمان وفروش به شبکه وجود ندارد .چون برق شبکه سراسری خیلی ارزان تر است لذا همه ترجیح می دهند به شبکه بفروشند واز شبکه با قیمت کمتر بخرند.
بنابراین در ایران یا نیروگاهها به صورت آنگرید وبرای فروش برق به شبکه مورد استفاده قرار می گیرد ویا به صورت آفگرید وبرای استفاده شخصی.
نیروگاه خورشیدی منفصل از شبکه OFF-GRID
برای جاهایی مناسب است که میزان مشخصی مصرف برق وجود دارد یا به عبارتی تجهیزات مشخصی وجود دارد که صرفا برای تامین برق آن ها نیاز به احداث نیروگاه خورشیدی است واین نیروگاه ها به شبکه سراسری برق وصل نیستند .در این نوع نیروگاه ها باید باتری وشارژکنترلر وجود داشته باشند که بتوانند انرژی الکتریسیته تولیدی توسط پنل خورشیدی را در خود ذخیره کرده و در ساعات غیر آفتابی مثل شب یا روزهای ابری بتواند بارمصرفی (برق مورد نیاز تجهیزات) را تامین نماید .
هزینه این نیروگاه ها نسبت به نیروگاه های متصل به شبکه (آنگرید) دو برابر بیشتر شده وحتی بالاتر بوده وهزینه تعمیر و نگهداری بالاتری دارند .با توجه به طول عمر باتری ها ، عموما هر چهار یا پنج سال یک بار نیز باید بانک باتری ها تعویض گردند مگر اینکه از باتری های با سیکل کارکرد بیشتر وعمق دشاربالاتراستفاده گرددکه گران تر هستند.
در صورت استفاده از باتری با عمق دشارژ بالاتر و با کیفیت تر می توان تا 8 سال از آن ها استفاده وبهره برداری کرد .
نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه ON –GRID
نیروگاه هایی هستند که مستقیما هرچه تولید می کنند را به شبکه تزریق می کنند و در ایران ، دولت برای این نیروگاه ها امکان خرید تضمینی برق را تصویب کرده است .در نیروگاه های متصل به شبکه on grid باتری برای ذخیره سازی انرژی وجود نداشته ولذا هزینه باتری ها وشارژ کنترلر را نخواهند داشت .
امروزه سیستم هاي فتوولتاییک متصل به شبکه در بسیاري از کشورهاي جهان در واحدهاي کوچک از 1 کیلووات الی 5 کیلووات در بام منازل مسکونی و در واحدهاي بزرگ تر به صورت نیروگاه هاي فتوولتاییک نصب و راه اندازي شده است. از مزایاي این سیستم می توان به موارد زیر اشاره کرد :
نصب و راه ا ندازي آسان
بازده ي بالا و عدم نیاز به تجهیزات جانبی پیچیده
عدم نیاز به باتري جهت ذخیره انرژي الکتریکی
نیروگاه خورشیدی هیبرید Hybrid
نیروگاه های ترکیبی – هیبریدی خود به دو دسته تقسیم بندی می شوند.
1)نیروگاه هیبرید متصل به شبکه (شبکه برق سراسری)
2)نیروگاه هیبرید متصل به شبکه داخلی (دیزل ژنراتور)
در نوع اول بانک باتری می تواند هم توسط شبکه برق شارژ شده و هم توسط پنل های خورشیدی و از طرفی نیز در صورت تولید برق توسط پنل ها بیشتر از نیاز (ویا شارژ باتری) مازاد تولید به شبکه برق تزریق می شود . در این مدل هم از شبکه ، برق گرفته می شود وهم به شبکه برق تزریق می شود .در خیلی از کشور های دنیا از این مدل استفاده می کنند. ونیروگاه های خورشیدی اکثرا به صورت هیبرید بسته می شوند .در ایران بخاطر تفاوت قیمت برق دولتی و برق خورشیدی این امکان فراهم نشده است.
در نوع دوم که شبکه سراسری برق وجود ندارد دیزل ژنراتورها این نقش را بازی می کنند ولی با این تفاوت که دیگر مثل حالت قبلی امکان تزریق مازاد تولیدتوسط پنل های خورشیدی به شبکه وجود ندارد چون شبکه سراسری وجود ندارد.در این حالت ابتدا پنل ها به تامین برق مورد نیاز کاربر پرداخته وباتری ها را شارژ میکنند و در صورتی که نتواند به تنهایی تامین برق مورد نیاز را انجام دهد دیزل ژنراتور به کمک آن آمده ومصرف مورد نیاز تامین می شود.
در کشورهای عراق و افغانستان و… اغلب از نمونه اولی استفاده می شود .گفتنی است که در برخی از نمونه های هیبرید ، امکان وجود هم زمان شبکه برق ، دیزل ژنراتور، باتری و پنل خورشیدی به صورت هم زمان وجود دارد تا ترکیبی از همه روش های تامین بار باشد.
برگرفته از کتاب طراحی نیروگاه خورشیدی صفر تا صد
درباره ابرمهندسی
بنام یزدان اینجانب محمدی هستم 12سال در زمینه برق فعالیت دارم ونسبت به این علم علاقه زیاد دارم وتمایل دارم که تجربیاتم را در خدمت کسانی که به این رشته علاقه مند هستند بگذارم امیدوارم که این آموزشات مفید باشند.....
نوشته های بیشتر از ابرمهندسی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.